BIZNES NA KÓŁKACH – JAKI SPRZĘT GASTRONOMICZNY JEST NIEZBĘDNY W FOOD TRUCKACH?

Food trucki to sposób na biznes w branży gastronomicznej, który obecnie zyskuje coraz większą popularność.Stosunkowo niskie koszty inwestycji skutecznie zachęcają bowiem młodych ludzi do otwierania mobilnych gastronomii i budowania własnej marki. Biznes na kółkach wymaga jednak przystosowania pojazdu do świadczenia usług gastronomicznych. Jaki sprzęt należy zatem zakupić do food trucka?

Food truck – jak przygotować samochód?

Obecnie zakup wyposażenia do furgonetki jest dużo prostszy niż jeszcze kilka lat temu. Bez problemu możemy nabyć bowiem kompletny sprzęt renomowanych producentów stworzony specjalnie na potrzeby takiego biznesu. Samochód pełniący funkcje restauracji musi spełniać kilka podstawowych wymogów i posiadać niezbędny do przygotowywania posiłków sprzęt gastronomiczny. Urządzenia i meble powinny być przede wszystkim kompaktowe, wyjątkowo funkcjonalne oraz łatwe w obsłudze i utrzymaniu.

Jaki sprzęt gastronomiczny będzie niezbędny?

Najwyższej jakości meble ze stali nierdzewnej są najlepszym wyborem przy tworzeniu restauracji na kółkach, gdyż charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a dodatkowo są najbardziej praktyczne pod względem utrzymania w czystości. Dobrze dopasowane meble znacznie ułatwią pracę w małym pomieszczeniu.

Kolejnym niezbędnym elementem wyposażenia takiej kuchni jest szafa chłodnicza, która umożliwia bezproblemowe przechowywanie produktów czy gotowych dań w odpowiedniej temperaturze. Szafa chłodnicza zainstalowana w food trucku musi mieć odpowiednie wymiary, aby nie utrudniała poruszania się w ograniczonej przestrzeni oraz zużywać stosunkowo niedużą ilość energii.

Wraz z kuchenką lub grillem gastronomicznym, które będą niezbędne, jeśli w food trucku zamierzamy serwować dania na ciepło, warto zainwestować również w okap gastronomiczny. Para wodna, tłuszcz czy dym gromadzący się w furgonetce mógłby bowiem skutecznie uniemożliwiać pracę.

Jeżeli food truck będzie natomiast oferował lody, gofry czy inne desery, z pewnością warto rozważyć zakup gofrownicy, specjalnych kuwet na lody, syfonu do bitej śmietany czy profesjonalnego ekspresu do kawy.

Odpowiednie wyposażenie samochodu, który stanie się mobilną kuchnią nie jest prostym zadaniem. Jednak meble i sprzęt gastronomiczny oferowany przez specjalistyczne firmy z pewnością pozwolą w pełni wykorzystać przestrzeń food trucka i stworzyć warunki do efektywnej pracy. Warto pamiętać, aby umieścić wewnątrz furgonetki tylko niezbędne sprzęty, takie jak szafa chłodnicza, okap gastronomiczny czy meble ze stali nierdzewnej.

Biznes-na-kolkach-–-jaki-sprzet-gastronomiczny-jest-niezbedny-w-food-truckach



Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09

Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00

TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >