WYPOSAŻENIE GASTRONOMII – Z CZEGO NIE MOŻESZ ZREZYGNOWAĆ, URZĄDZAJĄC LOKAL?

Otwarcie lokalu gastronomicznego to bardzo odpowiedzialne przedsięwzięcie. Należy się do niego dobrze przygotować. Nawet, jeśli dysponujesz niewielkim budżetem, pewnego rodzaju wyposażenia nie możesz pominąć. Bez tych podstawowych urządzeń gastronomia zwyczajnie nie będzie prawidłowo funkcjonować. Z jakich sprzętów, poza oczywistymi stolikami i krzesłami, nie możesz zatem zrezygnować, urządzając lokal?

Przygotowanie potraw

Zacznij od sprzętów, które będą niezbędne do przygotowywania potraw. Podstawa to zestaw garnków i patelni, najwyższej jakości noże oraz wszelkie inne sprzęty manualne jak wałek, mikser, deski do krojenia czy obieraczki do warzyw. Nie powinieneś na nich oszczędzać. Muszą one być wytrzymałe, bo pracownicy lokalu będą je codziennie eksploatować. Kolejne punkty na liście zakupów świeżo upieczonego szefa gastronomii to ciężkie sprzęty do przygotowywania posiłków. W zależności od tego, w czym specjalizuje się lokal, będziesz potrzebować kuchenki, grilla, pieca konwekcyjno-parowego lub pieca do chleba czy pizzy. Nie zapominaj również o odpowiednim przechowywaniu żywności. W tym celu zainwestuj w pojemną szafę chłodniczą.

Serwis gotowych dań

Kolejna kwestia to serwowanie dań gościom lokalu. Tutaj potrzebne będą oczywiście talerze w kilku rodzajach, sztućce oraz szklanki, kieliszki i filiżanki. Żaden lokal nie obejdzie się także bez dobrego ekspresu do kawy. Jeżeli nie planujesz zatrudniać kelnerów, pomyśl nad ciągiem wydawczym, który usprawni proces samoobsługi.

Sprzątanie lokalu

Sprzątanie to czynność, którą pracownicy każdego baru czy restauracji wykonują w miarę możliwości na bieżąco, w trakcie pracy oraz po zamknięciu lokalu. Najważniejszy sprzęt, który w tej dziedzinie jest niezastąpiony, to zmywarka. Podstawą jest zmywarka uniwersalna, ale pomyśl także o osobnej zmywarce do szkła. Głębokie zlewy również przydadzą się w kuchni, szczególnie kucharzom, którzy bardzo często myją swoje podstawowe narzędzia pracy i zależy im na usprawnieniu tego procesu.

Wyposazenie-gastronomii-–-z-czego-nie-mozesz-zrezygnowac-urzadzajac-lokal



Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09

Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00

TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie
Zobacz na mapie >