MODA NA BURGERY

HAMBURGER to nic innego jak kanapka z kotletem w środku. Popularne danie typu fast food, z licznymi dodatkami, serem, świeżymi warzywami nadal w czołówce najlepszych „szybkich dań”.

Do otwarcia lokalu z popularną na całym świecie kanapką do wyboru mamy dwie opcje: mały lokal gastronomiczny lub food truck. O ile lokalizacja przy opcji mobilnej nie ma większego znaczenia, o tyle w przypadku lokalu stacjonarnego stanowi ważny argument. Powinien być zlokalizowany w miejscu o dużym natężeniu ruchu pieszych, przy uczelniach, biurach, w centrum miasta i przy atrakcjach turystycznych.

Lokal nie musi być duży, ale ustawny. Z reguły wystarczająca powierzchnia do prowadzenia tego typu działalności to ok. 20-30 m2, zakładając, że działalność będzie oparta na półproduktach i nie będzie w lokalu obróbki produktu od podstaw. Nawet najmniejszy lokal powinien mieć projekt technologiczny i spełniać wszystkie wymagania Sanepidu. Otwierając taki punkt należy pamiętać o oddzielnej wentylacji dla gastronomii, szczególnie w przypadku, gdy nad lokalem znajdują się mieszkania. Ponadto, w lokalu oprócz pomieszczenia produkcyjnego, w którym z reguły przygotowanie dania odbywa się na oczach klienta, powinno znajdować się małe pomieszczenie socjalne z toaletą, niewielki magazyn lub szafy magazynowe w komunikacji, aneks porządkowy. Zmywalnia nie będzie konieczna zakładając, że w lokalu potrawy serwujemy w opakowaniach jednorazowych.

Podstawowe wyposażenie zarówno food trucka jak i punktu stacjonarnego z burgerami to:

Pamiętajmy, że oprócz lokalu i wyposażenia najważniejszy jest sam produkt. To mięso stanowi  podstawę i nadaje smak całej kanapce. Powinno być świeże, dobrej jakości. W oryginalnym burgerze znajdziemy wołowinę, ale nie zapomnijmy również o wegetarianach i osobach, które nie jedzą czerwonego mięsa, oraz o tych z bardziej wymagającymi kubkami smakowymi. Dla nich kanapki mogą być w wersji wegańskiej, z kurczakiem, rybne, z baraniną czy dziczyzną. Dopełnieniem całej potrawy to świeżo wypiekane bułki, dodatki warzywne i sosy.

Smacznego!

Dział obsługi klientów
tel. (+48) 022 336 90 39
fax (+48) 022 336 90 09

Recepcja
tel. (+48) 022 336 90 00

TANAKE
ul. Puławska 426
02-884 Warszawa
mazowieckie

Zobacz na mapie >