Wyposażenie gastronomii i projekty

Systemy p.-pożarowe ANSUL

 

Na życzenie Klienta projektujemy i instalujemy systemy ochrony przeciwpożarowej dla gastronomii

Systemy ochrony przeciwpożarowej to nowoczesne rozwiazania przeznaczone dla gastronomii. Nasza firma oferuje amreykański system ANSUL popularny na świecie ze względu na swoją niezawodność i skuteczność.

Obecnie systemy ochrony przeciwpożarowej nie są jeszcze wymogiem obowiązkowym dla gastronomii, ale w hotelach i restauracjach zlokalizowanych w nowoczesnych budynkach stanowią nieodzowny element wyposażenia, którego instalację planuje się na etapie doboru urządzeń gastronomicznych.

System ANSUL instaluje się nad urządzeniami gastronomicznymi, pod okapami. Istnieje możliwość zainstalowania systemu ANSUL w już wyposażonej kuchni. Jest to rozwiązanie znacznie poprawiające bezpieczeństwo w kuchni.

CHARAKTERYSTYKA SYSTEMU ANSUL R-102 DLA GASTRONOMII


elementy.jpg (28067 bytes)

  • Skuteczny środek gaśniczy
  • Automatyczne działanie
  • Wysoka niezawodność
  • Bezpieczny dla ludzi i urządzeń
  • Nieszkodliwy dla środowiska
  • Indywidualny projekt
  • Prosty montaż

 

elementy2.jpg (13858 bytes) System może być zastosowany (zainstalowany) w każdym okapie i w każdej kuchni.
Osłona p.pożarowa obejmuje każde urządzenie pracujące w kuchn



ANSUL R-102 - SYSTEM PRZECIWPOŻAROWY DLA KUCHNI I RESTAURACJI

System R-102 może wykorzystywać pojemniki 5,5 l lub 11 l (1,5-3 galony) lub ich dowolną kombinację w zależności od wielkości kuchni i ilości chronionych urządzeń. Elementy systemu wykonane są ze stali nierdzewnej przez co doskonale wkomponowują się we wnętrza kuchenne. Wszelkie elementy systemu są instalowane w takich miejscach w których nie będą zakłócać przebiegu prac wykonywanych w kuchni. System jest prosty w instalacji i łatwy w obsłudze. Może być wraz z powiększeniem kuchni rozbudowywany.

 

PREZENTACJA DZIAŁANIA SYSTEMU R-102
  • Gdy pojawi się ogień w obszarze chronionym, jest szybko wykrywany przezczujniki zlokalizowane w ciągu wentylacyjnym lub okapie.
  • Czujniki uruchamiają system ANSUL AUTOMAN uwalniający czynnik z pojemnika poprzez mechanizm ciśnieniowy oraz automatycznie odcinający źródła energii w przypadku wystąpienia ognia.
  • Czynnik gaszący o niskim współczynniku pH - ANSULEX płynie poprzez przewody i jest uwalniany nad urządzeniami kuchennymi.
  • Czynnik gaszący ANSULEX jest odpowiednio wytryskiwany i tłumi ogień w ciągu kilku sekund. Gdy tylko wejdzie w kontakt z gorącymi tłuszczami kuchennymi, samoistnie tworzy pienistą pokrywę zapobiegającą rozprzestrzenianiu się ognia

automan.jpg (15625 bytes)

ANSUL AUTOMAN

Mechaniczne urządzenie wyzwalające (uruchamiające) system.

Zestaw zawiera:

  • Urządzenie wyzwalające
  • Zbiornik z czynnikiem gaszącym o poj. 12 l (3 gal)
  • Przewód ciśnieniowy łączący reduktor ze zbiornikiem czynnika
  • Reduktor ciśnienia gazu nośnego
  • Zbiornik gazu nośnego (azot) [rys. poniżej]



 

CZYNNIK GASZĄCY

System ANSUL R-102 wykorzystuje nowoczesny czynnik gaszący "ANSULEX" o niskich pH Czynnik ten gwarantuje wysoką ochronne przed ogniem, a jednocześnie nie niszczy powierzchni urządzeń i sprzętów kuchennych. Jest on odpowiednio wytryskiwany tak aby najszybciej stłumić ogień gdy tylko wejdzie w kontakt z gorącymi tłuszczami kuchennymi. Samoistnie tworzy pienistą warstwę zapobiegającą rozprzestrzenianiu się ognia, odcinającą dopływ tlenu.

 

CZUJNIKI TERMICZNE

Czujniki te odpowiadają za uruchamianie systemu przywysokiej temperaturze. W instalacjach zastosowano czujniki termiczne firmy ANSUL o temperaturach zadziałania od 74oC do 260oC. Czujniki umieszczono w środku geometrycznym kanału odprowadzającego powietrze. Do instalacji czujnika zastosowano wieszaki typu "CLIP ON STYLE" Producent oferuje zestaw czujników temperatury o następujących temperaturach zadziałania:

temperatura zadziałania temperatura pracy nie przekracza
74oC 38oC
100oC 66oC
138oC 107oC
182oC 143oC
232oC 182oC
260oC 204oC

 


DYSZE

Zaprojektowane tak aby zapewnić odpowiednie wypływanie czynnika gaśniczego (ilość/wysokość/kąt), oraz ochronę danego urządzenia czy obszaru w okapie kuchennym.W systemie ANSUL istnieje możliwość zastosowania 14 rodzajów dysz przeznaczonych do dystrybucji środka gaśniczego w ściśle określony sposób. W zainstalowanych systemach zastosowano następujące rodzaje dysz: 1 N, 2 W, 3 N, 230

Wszystkie dysze są wykonane ze stali i chromowane posiadają gwint wewnętrzny 3/8", w komplecie znajduje się również gumowa osłona. Wyloty dysz zostały zabezpieczone dodatkowo specjalnym smarem silikonowym zapobiegającym odkładaniu się w ich wnętrzu tłuszczu w przypadku utraty gumowego kapturka osłonowego.

Elementem dodatkowym, ustalającym geometrię (ustawienie) dyszy względem urządzenia jest tzw. PRZEGUB, na którym może być ona zainstalowana.<

przegob.gif (6352 bytes)

RĘCZNY WYZWALACZ

Każdy z zainstalowanych systemów został wyposażony w wyzwalacz ręczny umożliwiający w przypadku powstania zagrożenia pożarowego na ręczne uruchomienie systemu

 

SPOSOBY MONTAŻU RUR CZYNNIKA GAŚNICZEGO W OKAPIE

Aby zapewnić estetyczne i szczelne przejście rurociągów z czynnikiem gaśniczym oraz rurociągów instalacji czujników poprzez elementy okapu zastosowano specjalne rodzaje uszczelnienia i mocowania rur w okapach.

a) Uszczelniacz rury "QUICK SEAL"
uszczelniacz_ruzy.gif (5659 bytes)

b) Uszczelniacz z mocowaniem rury "COMPRESSION-SEAL"
uszczelniacz_rury2.gif (5831 bytes)

nakretka.jpg (14352 bytes)

 

Na rysunku poniżej pokazano sposób wykonania przejścia przez okap instalacji do czujnika termicznego znajdującego się wewnątrz okapu.

przejscie.gif (7677 bytes)

 

 

Typowe zastosowania systemu ANSUL R-102


Pojemnik pojedynczy
11 litrów
11 punktów wypływu czynnika



Pojemnik podwójny
11 litrów i 5,5 litra
16 punktów wypływu czynnika



Pojemnik podwójny
22 litry
22 punkty wypływu czynnika

 

Zaufali nam
  • accor.png
  • biedronka.png
  • BNP.png
  • bosch.png
  • british.png
  • cadbury.png
  • comarch.png
  • conrad.png
  • dell.png
  • eulerhermes.png
  • faifmont.png
  • fritolays.png
  • garden-in-1.png
Wyposażenie drobne
Garnki gastronomiczne - niskie
Garnki gastronomiczne - średnie
Garnki gastronomiczne - wysokie
Garnki gastronomiczne - specjalistyczne
Pokrywki
Rondle
Patelnie ze stali nierdzewnej
Patelnie ze stali nierdzewnej -teflonowe
Patelnia - WOK
Patelnie alu.-tytanowe
Patelnie alu.-teflonowe
Patelnie żeliwne
Akcesoria BARMAŃSKIE
Akcesoria CUKIERNICZE
Akcesoria dla LODZIARNI
Akcesoria DO PIZZERII
Cedzaki stalowe
Chochle / Szumówki
Dekoratory warzyw
Deski do krojenia PE
Dozowniki do sosów
Dyspensery do przypraw
Dzbanki
Gałkownice do ryżu - pure
Kontenery jezdne
Koszyczki na pieczywo / Deska do pieczywa
Krajacze / Wyciskacz / Skrobaki
Lejki
Łyżki / Widelce / Łopatki
Maszynki do makaronu
Miarki kuchenne
Miski
Noże - HACCP
Noże - VICTORINOX
Noże kute - VICTORINOX
Obieraczki
Otwieracze do konserw
Pojemniki GN
Pojemniki GN z uch. chowanymi
Pojemniki GN z uch. sztywnymi
Pojemniki GN perf. i emaliow.
Pojemniki GN do gotowania
Pojemniki GN z poliwęglanu
Pojemniki GN z poliwęglanu WYPRZEDAŻ
Przecierak warzyw / Wyciskacz ziemniaków
Przybory stołowe
Rękawice stalowe
Ruszta GN / Listwy wspornikowe
Sitka / Sita stalowe
Stalki / Tasaki / Listwy / Tłuczki / Sekatory
Szczypce
Szpatułki / Szpachelki
Sztućce / Pojemniki na sztućce
Szufelki
Tace / Półmiski / Patery
Tace kelnerskie
Tace antypoślizgowe / Stojaki pod tace
Tarki / Szatkownice
Termometry
Termosy cateringowe
Torby do pizzy i na dania obiadowe
Ubijaki / Rózgi / Mieszadła
Wieszak na przybory kuchenne
Wiadra
Wyposażenie bufetowe
Kontakt
Siedziba Tanake

 

TANAKE

ul. Puławska 426

02-884

Warszawa

Mazowieckie

 

Dział obsługi klientów

tel. (+48) 22 336 90 39

fax (+48) 22 336 90 09

 

Recepcja

tel. (+48) 22 336 90 00

 

Dojazd

Dojazd do siedziby Tanake 

Obejrzyj jak pracujemy
Video - Obejrzyj jak pracujemy

 

TANAKE konsultantem FCSI 
http://www.fcsi.org/


Mamy certyfikat wiarygodności
Tanake certyfikat BIG

 

polecamy

Wydział
Nawodnień i Techniki Szklarniowej



Newsletter Tanake:


Adres email:
Nazwa:

Mapa stronyPolityka Prywatności |  © 2017 Tanake Wszelkie prawa zastrzeżone.

miniaturaSystemy przeciwpożarowe ANSUL dla gastronomii.